Pippi Langkous

Als kind droomde ik vaak dat ik net zo sterk was als Pippi en niemand nodig had om voor mezelf te zorgen. Pippi is mijn grote voorbeeld, ze ziet het leven als een groot feest vol mogelijkheden en daarmee heeft zij mij enorm geïnspireerd om mijn eigen weg te volgen. Net als Pippi fantaseerde ik er als kind op los.

 

Krumuleutpil

Toen ik 9 jaar was heb ik een krumuleutpil ingenomen, dit is een pil tegen het groter worden. Deze groene bolletjes waren in werkelijkheid gewoon erwtjes. Bij het innemen van de pil moest je in het donker de spreuk ‘kleine fijne krumuleut, ik wil altijd blijven greut’ opzeggen. Je moest het het precies zo opzeggen want anders werd je snel volwassen en zo groot als een giraf waarschuwde Pippi. Vanaf mijn 9e jaar is die pil zijn werk gaan doen. Mijn lijf groeide wel groter, maar in mijn hart en hoofd bleef ik lekker een kind. Toch is er iets misgegaan toen ik zelf moeder werd. Dat merkte ik nog het meeste toen ik mijn kinderen aan het opvoeden was: “niet doen, laat staan, afblijven”. Je kent vast ook wel van dat soort wetjes en regeltjes van fatsoen. Ook de haast die is ontstaan in mijn volwassen leven: alsof ik tijd tekort heb en te druk ben met het plannen van mijn toekomst en al dat serieus gedoe. Niet echt de speelse manier waarop een ‘niet groot gegroeid mens’ in het leven zou willen staan.

 

Levenslessen

Inmiddels ben ik jaren ouder en heb ik eindelijk door waar de levenslessen van Pippi echt over gaan: je hart volgen, gaan staan voor wie je bent en gelukkig zijn. Naast de levenslessen van Pippi Langkous hebben de lessen van de oude yogi’s uit India mij ook geholpen om het beste uit mezelf te halen. Waarschijnlijk heeft Pippi de yogabijbel nooit gelezen, maar voor mij is zij ook een echte yogi. Beide inzichten vormen het uitgangspunt van alle opleidingen, workshops en coaching die ik geef.